По-малко от три седмици след началото на най-голямата дарителска кампания

...
 По-малко от три седмици след началото на най-голямата дарителска кампания
Коментари Харесай

Топ дарителите: Пеевски, Домусчиеви, Виваком

 

По-малко от три седмици след началото на най-голямата дарителска акция за подкрепяне на българкото опазване на здравето в битката против пандемията от ковид, тя тече с цялостна мощ, а събраните пари единствено по сметката на Министерство на здравеопазването са близо 14 милиона лв.. Само за последната седмица дарените суми са 8,6 милиона лв..

Близо 50 % от даренията са от частни компании, 26 % - от дарителски акция, съвсем 20 % са от самостоятелни донори. Най-малка е сумата, дарена от фондации.

Все повече се следи наклонност да се подаряват за общински лечебни заведение, а освен за столичните лечебни заведения. Много от компаниите и жителите вършат дарения повече от един път, споделят от Българския дарителски конгрес.

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски е най-големият донор с  над 3 милиона лв. както за подкрепяне на медиците, които са на фронтовата линия със смъртоносната болест, по този начин и в поддръжка на инсталация и материали както за столични лечебни заведения, по този начин и на лечебни заведения в над 20 града. Последното подаяние за близо половин милион лв. за животоспасяващи апарати за обдишване бе направено през уикенда за столичната ВМА, както и за болниците  в Стара Загора, Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Ямбол, Кърджали, Пазарджик и Ардино.

Бизнесменът, който застана лице в лице с заболяването и оздравя - Кирил Домусчиев, до момента е дарил над 1,1 милиона лв. в огромната акция. Преведе още преди 2 седмици над 750 000 лв. за проби и лекарства. Заедно с брат си подариха съоръжение и облекло за болничното заведение в Разград, а техните родители помогнаха и на болничното заведение в Ловеч. Компанията на „ Биовет ” подари и 250 000 лв. за хората в неравностойно състояние в Пещера, които ще бъдат наранени от икономическата рецесия.

Близо с милион се включва в акцията и Виваком. След решението си да подари 900 хиляди лв. на Министерството на здравеопазването, дружно с UNITED GROUP, телекомуникационната компания към този момент подарява и първите месечни такси от всички нови абонаменти за общата идея против COVID-19. Със същата сума се включи в акцията и АЕЦ “Козлодуй “.

Солидарността обхвана всички сектори. Редица банки, бизнеси и съсловни организации взеха решение да оказват помощ с активността, която развиват. Над 300 хиляди лв. възлиза дарението на прокуратурата. Политици, общественици и жители  също се включват всеки ден в акцията.

От началото на изключителното състояние в страната са се записали близо 4000 доброволци, като броят им продължава да пораства. Софтуерната компания Телелинк Бизнес Сървисис Груп направи онлайн указател – dobrovolec.bg.

Съпричастността е в ход. Всеки подарява съгласно силите си. И всеки дарен лев за DMS акцията на здравното министерство е от помощ. И вие може да се включите като изпратите SMS с текст DMS SOLIDARNOST на номер 17 777.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР